18 aug. 2013

Inlagda Tomater

Sparar lite sommar inför den nalkande vintern










Vi har så mycket tomater just nu, mer än vad vi kan äta. Så jag la in dem. Blir supergott! 
Och för alla som har en pappa som odlar alldeles för mycket tomater eller för er som inte har det men som vill ta vara på alla billiga, goda och svenska tomterna i mataffären så gör du så här;

Du behöver
Tomater i alla dess former
Olivolja
Flingsalt
Vitlök
Färska kryddor till exempel oregano, rosmarin eller basilika
Glasburkar med skruvlock eller gummikant

Häll en svätt vatten i burkarna och ställ in i ungnen i en halvtimme på 125 grader för att sterilisera dem.
Dela större tomater och picka hål i de andra med exempelvis en potatissticka. Tryck tätt ner så många tomater som får plats och varva med salt och halverade vitlöksklyftor. Lägg kryddorna längs med burkens sidor för det blir snyggt! Häll på olivolja upp till en cm under kanten. Skruva på locken löst (om det är burkar med gummikant kan du stänga helt). Ställ  in i ungnen på 110 grader, dom är färdiga när det börjar koka i burkarna. Ta ut och skruva på locken helt och ställ in igen på eftervärmen. Färdiga!
Tomaterna håller nu i flera år men ska stå i kylskåp efter att de har öppnats och bör då ätas upp ganska snart efter det. Därför är ett litet tips att göra många små burkar i stället för en stor.

Lycka till!

4 kommentarer:

  1. Låter supergott:) Dina fotografier är så fantastiskt vackra!

    SvaraRadera
  2. Underbara foton! Och så låter det jättegott :) Älskar headern!! <3 Jennie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad roligt att du gillar den;)

      Ps det är jättegott!

      Radera